4 port.
1 1/2 kg Sjötunga eller 600 g sjötungsfilé
1-2 tsk salt
vitpeppar
2 msk smör eller margarin
TILL SÅSEN:
1 liten gul lök
1 msk smör eller margarin
persilja
1 lagerblad
1 kryddmått timjan
2 dl rödvin
1 msk smör eller margarin
Rensa, skölj och filéa fisken. Skär filéerna från skinnet. Eller ta sjötungsfiléer som är färdiga att använda. Strö på salt och peppar. Smält matfett i en ugnssäker form och lägg i fiskfiléerna. Täck formen med lock eller aluminiumfolie. Sjud fisken i ugn 200°, ca 15 minuter. Häll försiktigt av fiskspadet och använd det till såsen. Skala och hacka löken och fräs den i matfett. Tillsätt några kvistar persilja, lagerblad timjan och rödvin. Koka ihop vätskan tills 2-3 msk återstår och häll på spadet från den kokta fisken. Sila blandningen, hetta upp den och tillsätt lite matfett. Smaksätt såsen med salt och peppar om det behövs och häll över fisken. Servera med kokt potatis.