Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Sjötungsfiléer i Rödvinssås

4 port.

1/2 kg Sjötunga eller 600 g sjötungsfilé
1-2 tsk salt
vitpeppar
2 msk smör eller margarin

TILL SÅSEN:

1 liten gul lök
1 msk smör eller margarin
persilja
1 lagerblad
1 kryddmått timjan
2 dl rödvin
1 msk smör eller margarin

Rensa, skölj och filéa fisken. Skär filéerna från skinnet. Eller ta sjötungsfiléer som är färdiga att använda. Strö på salt och peppar. Smält matfett i en ugnssäker form och lägg i fiskfiléerna. Täck formen med lock eller aluminiumfolie. Sjud fisken i ugn 200°, ca 15 minuter. Häll försiktigt av fiskspadet och använd det till såsen. Skala och hacka löken och fräs den i matfett. Tillsätt några kvistar persilja, lagerblad timjan och rödvin. Koka ihop vätskan tills 2-3 msk återstår och häll på spadet från den kokta fisken. Sila blandningen, hetta upp den och tillsätt lite matfett. Smaksätt såsen med salt och peppar om det behövs och häll över fisken. Servera med kokt potatis.