8 port.
1 kg sjötungsfilé
smör eller margarin
2 dl torrt, vitt vin
3 dl fiskbuljong eller (vatten + 1 fiskbuljongtärning)
TILL GRATÄNGSÅS:
3 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
4 dl fiskspad
1 dl vispgrädde
2 äggulor
100 g smör eller margarin
salt
vitpeppar
TILL GRATINERING:
8 portioner potatismos
2 äggulor
TILL GARNERING:
1 burk hummer (170 g)
10 st smörfrästa champinjoner
Smörj ett ugnssäkert fat och lägg på fiskfiléerna. Häll på vin och så mycket fiskbuljong att det nätt och jämnt täcker fisken. Täck fatet med aluminiumfolie. Sjud fisken i ugn, 200°, ca 15 minuter. Häll försiktigt ner fiskspadet från fatet i en kastrull och koka ihop det något. Håll fisken varm. Fräs matfett och mjöl. Späd med fiskspad och grädde. Låt såsen koka ca 3 minuter. Ta såsen från värmen. Rör ner gulorna och tillsätt fett i klickar. Rör hela tiden. Smaksätt med salt och peppar om det behövs. Gör ett gott potatismos och tillsätt äggulorna. Spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera tills rätten fått färg 275°, ca 10 minuter. Garnera med hummer och smörfrästa champinjoner. BILD PÅ FÄRDIG WALEWSKA.