Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Fiske klubbar

Är du intresserad av sportfiske? Är du medlem i en klubb eller nyfiken på vad som finns nära dig? På Fiskbasen.se samlar vi allting som har med svenskt fiske att göra. Nedan finner du en lista med aktiva sportfiskeklubbar i Sverige. Vår målsättning är att varje klubb ska ha sin egen profilsida där du kan få en kort översikt, samt vidare kontaktuppgifter till deras hemsida.

Vad är sportfiske?

Sportfiske benämns allt fiske som utövas som hobby. Motsatsen till sportfiske är yrkesfiske. Enligt en undersökning av SCB från 2014 fiskar över 1,6 miljoner svenskar årligen. Utav dem är omkring 60 000 aktiva medlemmar i olika fiskeföreningar runt om i landet. Sportfiskare fiskar för att det är roligt i första hand. Det betyder att många släpper tillbaka eventuell fångst. Det är upplevelsen, spänningen och kampen som lockar, inte fisken i sig.

Det finns många som ogillar sportfiskare och kallar det djurplågeri. Det bör dock nämnas att många sportfiskare arbetar ideellt med att förvalta och utveckla fisket i våra vattendrag. De ser till så att det är rent, att naturen mår bra och att det inte överfiskas. Sportfiskarna är ett komplement till Naturvårdsverket och lägger enligt Sportfiskarnas riksförbund ner över 900 000 arbetstimmar för att göra vår natur bättre.

Fördelar med att vara medlem i en förening

Det finns omkring 400 sportfiske föreningar runt om i Sverige. Föreningslivet är starka traditioner i Sverige. I en klubb kan du dela erfarenheter, hjälpas åt med utrustning och skapa genomskap. Många svenska klubbar planterar även in fisk på olika platser. Som medlem får du möjlighet att fiska i dessa vattendrag.

Fiskbutiker
Älvkarlebys SportfiskeklubbÄlvkareby
Åstorps fiskeföreningHyllinge
Västerås FiskeklubbVästerås