Rökt sik kan ätas som huvudrätt med t ex spenat, äggröra eller förlorade ägg. Små kokta potatisar till. Med brynta kantareller blir rökt sik en festrätt. Kall rökt sik är gott på smörgås och i sallader.
4 port.
1-11/4 kg rökt sik
400 g rensade, färska kantareller eller 1 burk konserverade
1/2 tsk salt
1/2 kryddmått vitpeppar
1/2 kryddmått finstött rosmarin
3 msk smör eller margarin
Lägg fisken på smort aluminiumfolie och vik ihop till ett paket . Värm i ugn, 200°, ca 15 minuter. Hacka den färska svampen och låt den koka i sin egen fuktighet, den konserverade i sitt spad, tills all vätska kokat bort. Strö på salt och kryddor och stek svampen i matfett på svag värme. Lägg upp siken på varmt fat, gärna med hackat enris i botten och garnera med dillkvistar och citron. Servera med stekta kantareller och små kokta potatisar.