Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Rimmad Lax

1 kg lax (mellanbit)
4 msk salt
4 msk socker

SALTLAG:

1 liter vatten
1/2 dl salt

Mellanbiten är bäst att rimma. Skrapa och torka laxen men skölj inte! Dela laxbiten längs ryggbenet. Ta bort ryggben och eventuella småben (Benfria filéer). Gnid in filéerna med salt och socker. Lägg dem i en låg form eller plastpåse i kylskåp ca 1 dygn. Blanda en lag av vatten och salt. Lägg filéerna i lagen och låt dem ligga 1 – 2 dygn i kylskåp. Pröva efter 1 dygn om laxen är lagom salt. Häll bort lagen. Laxen är hållbar ca 1 vecka i kylskåp. Skär den i tunna skivor och servera med råstuvad potatis eller stuvad spenat. Den kan också användas i laxpudding.