Fisk förebygger Astma
Ur Fiskeritidskrift för Finland dec. 1996
En fisk om dagen håller astman borta. Detta framgår i en Australisk undersökning där man undersökte 808 barn. Forskarna fann att barn som led av astma åt mycket mindre fisk och mindre fet fisk än de som inte hade astma. Man har konstaterat att fet fisk hjälper mot blodkärlssjukdomar, diabetes och ledgångsreumatism. Nu har man funnit att den också kan förebygga astma, säger professor Ann Woolkock.
– Barn som är allergiska och har allergiska föräldrar löper en mindre risk för att få astma om de äter fisk, säger Woolkock. Woolkock påpekar att under de senaste tio åren har man ätit allt mindre färsk mat i väst samtidigt som insjuknande i astma ökat.
Näringsvärde:
Näringsvärdet är som hos de flesta torskfiskar, dvs proteinhalten är hög och fetthalten minimal. B-vitaminer och mineralämnen: kalcium, fosfor, jod och selen.
______________________________
Näringsvärde:
Gäddan är en betydande matfisk. Proteinhalten är ungefär 18%. Gäddan räknas till de magra fiskarna. Fetthalten är mycket låg, mindre än 0,5%. Bäst anses fisken smaka på höst, vinter och vår när den har en vikt av 1-11/2 kg.
______________________________
Näringsvärde:
Gös räknas som en viktig matfisk. Den har fast, välsmakande magert kött. Proteinhalten är ca 18%.
______________________________
Näringsvärde:
Havskatten har ett bra näringsvärde, mycket protein och lite fett, gott om mineralämnen. Men som matfisk har den ändå inte så stor betydelse ur näringssynpunkt därför att de inte förekommer så ofta. Däremot har den stor betydelse som god omväxling i fiskdieten.
Näringsvärde:
Köttet är vitt och skivigt och relativt fett, ca 5%. Proteinhalten ligger runt 18%. Av helgeflundrans A-vitaminrika lever görs fiskleverolja.
______________________________
Näringsvärde:
Ca 18% protein, ca 2% fett. B-vitaminer och mineralämnen: kalcium, fosfor, jod, selen.
______________________________
Näringsvärde:
En mycket god matfisk med vitt kött. Proteinhalten ligger runt 16% och fett halten runt 1%. Vitaminer och mineralämnen finns som i all saltvattensfisk.
______________________________
Näringsvärde:
Laxens näringsvärde är mycket högt, fetthalten är ca 13% och proteinhalten ca 18%. A- och D-vitamin. Ändå är det inte främst för näringens skull som laxen blivit en så uppskattad fisk utan för den utsökta smaken och det vackra ljusröda köttet.
______________________________
Näringsvärde:
Köttet är näringsrikt, innehåller 18% protein och 11% fett. Fettet är rikt på vitamin A och D. Fisken är bäst vår och höst.
______________________________
Näringsvärde:
Piggvaren räknas som magra fiskar – proteinvärde runt 17% och fett ca 3%.
______________________________
Näringsvärde:
Regnbågslaxen har som övriga laxfiskar ungefär samma näringsvärde, dvs regnbågslaxen har ca 13% fett och 18% protein. A- och D-vitamin, kalcium och fosfor.
______________________________
Näringsvärde:
Röding är en fisk med lika högt näringsvärde som lax, dvs ca 13% fett och ca 18% protein. Fettlösliga vitaminer som A och D förekommer.
______________________________
Näringsvärde:
Denna läckra matfisk som man kanske inte i första hand köper för näringsvärdets skull. Men som alla plattfiskar är de magra och innehåller rikligt med B-vitaminer och mineralämnen.
______________________________
Näringsvärde:
Denna läckra matfisk som man kanske inte i första hand köper för näringsvärdets skull. Men som alla plattfiskar är de magra och innehåller rikligt med B-vitaminer och mineralämnen.
______________________________
Näringsvärde:
Näringsvärdet är bra. Ca 17% protein, 5-10% fett i strömming, 10-20% i sill. A och D vitaminer och mineralämnen t ex kalcium, fosfor och järn finns i sill och strömming. Sill och strömming har i alla tider betraktats som en stomme i svensk husmanskost. Många av våra vanligaste maträtter har dessa fiskar som ingrediens.
______________________________
Näringsvärde:
Fisken är näst efter sillen vår mest betydelsefulla fisk. Den räknas till de magra fiskarna. Näringsvärdet är bra. Ca 18% protein, ca 1% fett. Rikligt med mineralämnen och B-vitaminer.
______________________________
Näringsvärde:
Vitling har ungefär samma näringsvärde som andra torskfiskar. Proteinvärdet ligger kring 18% och fetthalten är låg, under 1%. Mineralhalten är hög, kalcium, jod och selen är viktiga mineraler.