Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Näringsvärden i fisk

Fisk förebygger Astma

Ur Fiskeritidskrift för Finland dec. 1996

En fisk om dagen håller astman borta. Detta framgår i en Australisk undersökning där man undersökte 808 barn. Forskarna fann att barn som led av astma åt mycket mindre fisk och mindre fet fisk än de som inte hade astma. Man har konstaterat att fet fisk hjälper mot blodkärlssjukdomar, diabetes och ledgångsreumatism. Nu har man funnit att den också kan förebygga astma, säger professor Ann Woolkock.
– Barn som är allergiska och har allergiska föräldrar löper en mindre risk för att få astma om de äter fisk, säger Woolkock. Woolkock påpekar att under de senaste tio åren har man ätit allt mindre färsk mat i väst samtidigt som insjuknande i astma ökat.

Gråsej

Näringsvärde:

Näringsvärdet är som hos de flesta torskfiskar, dvs proteinhalten är hög och fetthalten minimal. B-vitaminer och mineralämnen: kalcium, fosfor, jod och selen.

______________________________

Gädda

Näringsvärde:

Gäddan är en betydande matfisk. Proteinhalten är ungefär 18%. Gäddan räknas till de magra fiskarna. Fetthalten är mycket låg, mindre än 0,5%. Bäst anses fisken smaka på höst, vinter och vår när den har en vikt av 1-11/2 kg.

______________________________

Gös

Näringsvärde:

Gös räknas som en viktig matfisk. Den har fast, välsmakande magert kött. Proteinhalten är ca 18%.

______________________________

Havskatt

Näringsvärde:

Havskatten har ett bra näringsvärde, mycket protein och lite fett, gott om mineralämnen. Men som matfisk har den ändå inte så stor betydelse ur näringssynpunkt därför att de inte förekommer så ofta. Däremot har den stor betydelse som god omväxling i fiskdieten.

______________________________
Helgeflundra

Näringsvärde:

Köttet är vitt och skivigt och relativt fett, ca 5%. Proteinhalten ligger runt 18%. Av helgeflundrans A-vitaminrika lever görs fiskleverolja.

______________________________

Kolja

Näringsvärde:

Ca 18% protein, ca 2% fett. B-vitaminer och mineralämnen: kalcium, fosfor, jod, selen.

______________________________

Kummel

Näringsvärde:

En mycket god matfisk med vitt kött. Proteinhalten ligger runt 16% och fett halten runt 1%. Vitaminer och mineralämnen finns som i all saltvattensfisk.

______________________________

Lax

Näringsvärde:

Laxens näringsvärde är mycket högt, fetthalten är ca 13% och proteinhalten ca 18%. A- och D-vitamin. Ändå är det inte främst för näringens skull som laxen blivit en så uppskattad fisk utan för den utsökta smaken och det vackra ljusröda köttet.

______________________________

Makrill

Näringsvärde:

Köttet är näringsrikt, innehåller 18% protein och 11% fett. Fettet är rikt på vitamin A och D. Fisken är bäst vår och höst.

______________________________

Piggvar

Näringsvärde:

Piggvaren räknas som magra fiskar – proteinvärde runt 17% och fett ca 3%.

______________________________

Regnbåge

Näringsvärde:

Regnbågslaxen har som övriga laxfiskar ungefär samma näringsvärde, dvs regnbågslaxen har ca 13% fett och 18% protein. A- och D-vitamin, kalcium och fosfor.

______________________________

Röding

Näringsvärde:

Röding är en fisk med lika högt näringsvärde som lax, dvs ca 13% fett och ca 18% protein. Fettlösliga vitaminer som A och D förekommer.

______________________________

Rödtunga

Näringsvärde:

Denna läckra matfisk som man kanske inte i första hand köper för näringsvärdets skull. Men som alla plattfiskar är de magra och innehåller rikligt med B-vitaminer och mineralämnen.

 ______________________________

Sjötunga

Näringsvärde:

Denna läckra matfisk som man kanske inte i första hand köper för näringsvärdets skull. Men som alla plattfiskar är de magra och innehåller rikligt med B-vitaminer och mineralämnen.

 ______________________________

SillStrömming och Skarpsill

 

Näringsvärde:

Näringsvärdet är bra. Ca 17% protein, 5-10% fett i strömming, 10-20% i sill. A och D vitaminer och mineralämnen t ex kalcium, fosfor och järn finns i sill och strömming. Sill och strömming har i alla tider betraktats som en stomme i svensk husmanskost. Många av våra vanligaste maträtter har dessa fiskar som ingrediens.

 ______________________________

Torsk

Näringsvärde:

Fisken är näst efter sillen vår mest betydelsefulla fisk. Den räknas till de magra fiskarna. Näringsvärdet är bra. Ca 18% protein, ca 1% fett. Rikligt med mineralämnen och B-vitaminer.

 ______________________________

Vitling

Näringsvärde:

Vitling har ungefär samma näringsvärde som andra torskfiskar. Proteinvärdet ligger kring 18% och fetthalten är låg, under 1%. Mineralhalten är hög, kalcium, jod och selen är viktiga mineraler.