Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Murkelsås

6 port.

1-1,5 liter färska murklor eller 25 g torkade murklor
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
ca 5 dl svampspad och kaffegrädde
salt
vitpeppar

Skölj murklorna väl. Färska murklor sättes på i så mycket vatten att det står i jämnhöjd med svampen. Låt koka ca 5 minuter. Häll bort vattnet eftersom det innehåller giftiga ämnen. Koka sedan murklorna mjuka i lite vatten som kan användas till såsen. Torkade murklor får ligga i vatten och svälla några timmar eller över natten. Hacka murklorna fint. Fräs dem i matfett på svag värme. Strö över vetemjöl och späd med vätska. Låt såsen koka på svag värme ca 20 minuter. Smaksätt med salt och vitpeppar. Vill man ha såsen finare tillsätter man mindre eller inget mjöl och späder med vispgrädde. Såsen får sakta koka ihop under omrörning tills den blir lagom simmig.