Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Kokning av Kräftor

(Havskräftor eller insjökräftor)
TA TILL VARJE TJOG KRÄFTOR:

21/2 l vatten
1 dl salt (gärna grovt)
(Till havskräftor använder VI Havssalt ca 1 dl per 2 liter vatten)
rikligt med dillkronor (om ej dillkronor finns använd dillfrö ca 1/4 – 1/2 dl)

Se till att alla insjökräftorna är levande. Skölj dem väl i rikligt med kallt vatten. Koka vatten, salt och dill tills vattnet får kraftig dillsmak. Beräkna så mycket vatten att det står över kräftorna. Lägg ner 8 – 10 kräftor i taget i det häftigt kokande vattnet. Täck med lock. När vattnet åter kokat upp kan en ny omgång kräftor läggas i. Lägg rikligt med dill ovanpå sista omgången kräftor och täck med lock. Börja tidtagningen när vattnet kokar upp på nytt. Koka kräftorna ca 5 minuter. Ta av kräftorna från värmen och låt dem kallna i spadet.
(Vårt sätt att koka havskräftor skiljer sig något, så fort kräftorna börjat koka lyfter vi dem av värmen, sedan skiljer vi havskräftor och vatten åt ca 10 – 15 minuter sedan lägger vi tillbaka kräftorna i vattnet. Därefter nerkylning). OBS! Absolut inga fingrar i vattnet (vi har alla bakterier på händerna) det kan bli en enormt snabb bakterietillväxt. Ät absolut kräftorna kalla!!