Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Helgeflundra med Saffranssås

2 port.

2 skivor helgeflundra (ca 400 g)
1/2 tsk salt
citronsaft
2 schalottenlökar
1 msk smör eller margarin
2 dl fiskbuljong eller (vatten +
1/2 fiskbuljongtärning)
1 dl vitt vin

SAFFRANSSÅS:

1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
1 dl vispgrädde
1 kuvert saffran (0,5 g)
salt

Salta lätt på fiskskivorna och droppa över lite citronsaft. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken i matfett i en låg vid kastrull. Lägg i fiskskivorna och häll på fiskbuljong och vin. Sjud 6-8 minuter tills fisken är vit och ogenomskinlig. Ta upp fisken och håll den varm. Sila fiskbuljongen. Fräs smör och mjöl. Späd med fiskbuljong och grädde. Låt såsen koka några minuter. Stöt saffran med lite salt i en mortel och rör ner i såsen. Smaksätt med ytterligare salt om så behövs. Lägg upp fiskskivorna direkt på varma tallrikar. Servera med saffranssås, kokt potatis och gurkskivor kokta i lättsaltat vatten några sekunder.