2 port.
2 skivor helgeflundra (ca 400 g)
1/2 tsk salt
citronsaft
2 schalottenlökar
1 msk smör eller margarin
2 dl fiskbuljong eller (vatten + 1/2 fiskbuljongtärning)
1 dl vitt vin
SAFFRANSSÅS:
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
1 dl vispgrädde
1 kuvert saffran (0,5 g)
salt
Salta lätt på fiskskivorna och droppa över lite citronsaft. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken i matfett i en låg vid kastrull. Lägg i fiskskivorna och häll på fiskbuljong och vin. Sjud 6-8 minuter tills fisken är vit och ogenomskinlig. Ta upp fisken och håll den varm. Sila fiskbuljongen. Fräs smör och mjöl. Späd med fiskbuljong och grädde. Låt såsen koka några minuter. Stöt saffran med lite salt i en mortel och rör ner i såsen. Smaksätt med ytterligare salt om så behövs. Lägg upp fiskskivorna direkt på varma tallrikar. Servera med saffranssås, kokt potatis och gurkskivor kokta i lättsaltat vatten några sekunder.