Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Guiden till fiske för nybörjare

Fiske är ett utav de populäraste fritidsaktiviteterna i Sverige som både unga, såväl som gamla kan njuta av. Men att komma igång med fiske är oftast svårt, framförallt om man inte har någon som kan vägleda.

Det finns många typer av fiskeredskap – alla har sin egen specifika användning – såväl som andra faktorer som du som nybörjare behöver tänka på. Den här nybörjarguiden lär dig hur du fiskar och vilken utrustning du behöver för att komma igång.

Börja med att sätta upp dina egna mål för fiske

Fiske är en hobby som många tycker om för sin enkelhet och själva aktiviteten. Men att lära sig fiska är både svårt och kräver mycket träning. Av detta skälet är det är viktigt att definiera dina fiskemål först eftersom det hjälper dig att fastställa dina förväntningar.

Om du till exempel vill fånga mer fisk än vanligt bör du fokusera på att hitta rätt fiskeplatser och öva på dina kunskaper innan du ger dig ut på vattnet.

Tips: Det är lättare att välja att fiska en mindre fiskart som ligger nära stranden först, och sedan gå vidare till de större arterna som abborre.

Hur hittar man vilken plats som är bästa att fiska på?

De bästa fiskeplatserna är ofta svåra att hitta och tenderar att kräva en viss ansträngning för att ta sig dit. Men de kan däremot erbjuda några av de bästa fångsterna och minnesvärda upplevelserna.

Tänk på att välja en plats som passar väl till den fisken du önskar att fånga. Till exempel finns större abborrar ofta vid djuphålor, grund och vassruggar. Här kan du hitta en lista över Sveriges häftigaste fiskvatten.

Tips: Håll koll på lagar och regler som gäller för fiske. Det är till exempel inte tillåtet att fiska havsöring mellan 15 september och 1 april på Sveriges västkust.

/image

Vilken fiskeutrustning behöver man som nybörjare?

Generellt sett bör nybörjare börja med en kombination av spö och rulle. Dessa finns i många olika storlekar och vikter, så det är viktigt att du hittar en som passar dina behov. 

Tänk på att fiskeutrustningen kan variera i både kvalitet och pris. Generellt är det bra att välja en med medelpris – och det går bra att hitta förmånliga lån på hemsidor som exempelvis kreditval om du behöver finansiera köpet.

Följande är några av de viktigaste sakerna som varje nybörjare bör ha:

  • Ett fiskespö: Detta är ditt främsta verktyg när det gäller att fånga fisk.
  • En fiskerulle: Detta är en anordning som hjälper till att kasta ut linan i vattnet genom att linda upp linan på spolen. Det hjälper också med att rulla in din fångst när den väl är fångad.
  • Krokar och bete: Dessa två föremål används för att locka och fånga fisken.

Vi hoppas att du gillade vår nybörjarguide och önskar dig lycka till med ditt fiske!