1 kg lax
1/2 dl salt
1/2 dl socker
10 krossade vitpepparkorn
3 dl grovhackad dill
Mellanbiten är bäst att grava. Skrapa och torka laxen men skölj inte! Dela laxbiten längs ryggbenet. Ta bort ryggben och eventuella småben. Gnid in laxen med en blandning av salt och socker. Täck botten i en låg form med hackad dill och lägg ner ena laxhalvan med skinnsidan neråt. Strö rikligt med dill och peppar på laxen. Lägg den andra laxhalvan ovanpå med skinnsidan uppåt. Täck laxen med resten av dillen och lägg folie över. Låt fisken stå kallt och mörkt i 2 dygn innan den serveras. Vänd på den några gånger under tiden. Förvaras laxen kallt kan den sparas en vecka. Skär laxen i tunna skivor och servera t ex med rostat bröd, dill och citron eller med gravlaxsås. Gravad lax kan också serveras med spenat, förlorade ägg eller kokt potatis.