Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Garnfiske

Att fånga fisk med nät är en urgammal fångstmetod. Sedan de starka och tåliga syntetfibrerna började användas vid nättillverkningen har garn/skötfisket ökat igen såväl längs kusterna som i insjöarna.

Olika metoder användes i det yrkesmässiga garnfisket.

Fritt drivande garn har man vid fångst av t ex makrill och lax. Garnen knyts samman till kilometerlånga länkar, som man låter driva fritt med vind och ström. Under tiden som garnen står ute vaktas de av fiskarna bl a för att skydda dem från översegling av andra fartyg, något som tyvärr förekommer ganska ofta, särskilt i södra Östersjön, där den kommersiella båttrafiken är intensiv.

De flesta andra fiskslag fångas med garn som förankrats, t ex sill, plattfisk av olika slag, sik och röding, för att nämna några.

Vid inhalning av garnen användes ofta en hydrauliskt driven nätrulle som underlättar det tunga arbetet. För att frigöra sill/strömming ur garnen använder vissa båtar en speciell garnskakningsmaskin.

Bild och text av Björn Beckman, Sveriges Fiskares Riksförbund.