4 port.
1 kg gädda
2 tsk salt
1/2 citron
TILL FYLLNING:
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
200 g färska champinjoner
1 dl finhackad persilja
salt
vitpeppar
TILL PANERING:
2 msk smält smör eller margarin
1/2 dl ströbröd
TILL STEKNING:
1 msk smör eller margarin
2-3 dl grädde eller vatten och vitt vin
Fjälla och skölj gäddan. Rensa den från ryggen, för att få buken hel. Skär med vass kniv på båda sidor om ryggbenet och klipp av vid huvud och stjärt. Dra loss ryggbenet och ta bort inälvorna. Klipp bort gälarna, men låt huvudet vara kvar. Gnid in fisken med salt och citronsaft. Skala och hacka löken. Fräs den i matfett tills den blir mjuk och genomskinlig. Borsta champinjonerna rena och hacka dem fint. Blanda ner dem i löken och fräs tills all fuktighet avdunstat. Blanda ner persilja. Smaksätt med salt och peppar. Fyll fisken med blandningen. Sy ihop den med grov nål och bomullsgarn eller fäst ihop den med tandpetare. Smörj en ugnssäker form och lägg ner den fyllda fisken. Pensla med smält matfett och sikta ströbröd över. Klicka på matfett. Stek i ugn, 200°, ca 35 minuter. Ös några gånger. Späd med vätska mot slutet av stekningen. Låt fisken steka färdigt. Servera med kokt potatis och grönsallad.