Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

En fiskares vardag

Kl. 05.45
Dagen börjar med avyttring av fiskrens från gårdagens försäljning. Fiskrens lämnas i Göteborgs Fiskhamn (spolhallen). Stora mängder av detta går bl.a till minkmat.

Kl. 05.50
Återlämning tomlådor från gårdagens försäljning. Tomlådor lämnas i Göteborgs Fiskhamn (spolhallen). Obs! Ingen pant på returer (har det varit)! Bara jobb…….puh….

Kl. 05.55
Högtrycksspolning av transportbilen, allt för en god livsmedelshygien. Högtrycksspolning görs i Göteborgs Fiskhamn (spolhallen). Kostnad för utnyttjande av rens & spolhall +1,5% på inköp.

Kl. 06.05
Inköp hos grossister i Göteborgs Fiskhamn. Här är det Rökt lax, och makrillfiléer och regnbågsöringar.

Kl. 06.30
Dagens fiskauktion börjar, här gäller det att hela tiden vara på ”hugget”, och ha tecken till auktionsförrättare, som helst omgivningen inte uppfattar (budgivning). Auktionist, Bengt Furvik.

Kl. 06.45
Auktionen fortsätter, det gäller att behålla lugnet, helst inte stressa, paniken är nära ibland, ”det gäller att synas av auktionsförrättaren”.

Kl. 07.10
Ett kort samtal med en kollega (Peter Norén, Göteborgs svar på ”Maradona” spelat fotboll i Gunnilse, och GAIS trappat ner, hinner man med nu när allt är köpt.

Kl. 07.20
Nu samlas allt det inköpta ihop, fisk och räkor.

Kl. 07.25
Har jag nu fått med allt?

Kl. 07.35
Nu är allt snart lastat på bilen för vidare transport till fiskvagnen.

Kl. 08.00
Framkommen till fiskvagnen, nu ska all fisk in i kylrummet på fiskvagnen (varje låda väger ca 50-55 kg).

Kl. 08.05
Och så ska de Färska ”Svenska” räkorna in i kylrummet.

Kl. 08.15
Nu upp med fisk på filébänken, alla knivar brynade och färdiga!

Kl. 08.17
Nu plockar vi fisken ur lådorna, detta är Gråsej.

Kl. 08.20
Det som filéas på bilden är gråsej.
Kl. 08.35
Nedpackning i filélådor, 5 kg filé i varje låda.

Nu börjar vi skära filéer, och nu går det undan, ca 100 kg hel fisk/timme.

Kl. 08.40
Fiskhandlaren, en ”Hajare” på fisk!
Fiskdisken ska läggas upp, nu är det hajens tur (liten sillhaj). Fantastiskt gott!!!!

Kl. 08.45
Fiskdisken spolas av och putsas upp.

Kl. 08.55
Prisjusteringar på pristavlan, eftersom dagspriser gäller.

Kl. 09.00
Nu är det utsidans tur att snyggas till, allt för att kunden ska ha en god överblick på alla delikatesserna.

Kl. 09.05
Nu leveranser till Partille Kommuns olika daghem, skolor och servicehus. Här får Jonseredsgården Servicehus sin leverans Varsågod! Handskuren ”benfri torskfilé, Cathrin Kjellstrand.

Kl. 09.35
Idag, hem till Pappa (Anders) och frukost. Ringde före så allt var klart! Tiden är knapp! Gubben börjar bli ”gammal”. Vad vore livet utan hjälpsamma Föräldrar!! Utan Mamma och Pappa hade jag inte klart mig länge. TACK!!!

Kl. 10.00
Dagens första kund, inte gammal men, ”han äter Fisk”! Alla kunder är givetvis välkomna, gammal som ung!! ”Det ska börjas i tid”. Duktiga föräldrar lär sina barn äta fisk!