4 port.
1 stor rödspätta eller 2 mindre (ca 11/4 kg)
1 tsk salt
3 msk smör eller margarin
2 gula lökar
200 g champinjoner
(2 vitlöksklyftor)
3 msk vetemjöl
3 dl köttbuljong (vatten + buljongtärning)
1/2 dl vispgrädde
(2 msk sherry)
2 msk tomatpuré
1 dl finhackad persilja
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 msk ströbröd
Rensa och skrapa fisken. Skär bort huvud och fenor och skölj fisken. Gnid in den med salt och lägg den i en smord , ugnssäker form. Skala och hacka löken. Hacka champinjonerna fint. Smält matfett i en stekpanna och fräs löken utan att den får färg. Fräs champinjonerna lätt. Blanda ner krossade vitlöksklyftor. Strö över vetemjöl och späd med köttbuljong och grädde till en tjock sås. Låt den koka några minuter. Rör ner sherry, tomatpuré och persilja. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar. Häll blandningen över fisken i formen och sikta över ströbröd. Bräsera i ugn 200°, ca 30 minuter eller tills fiskköttet lätt lossnar från benet. Servera med kokt potatis och sallad.