Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Avkopplande aktiviteter du kan pröva när du tar en paus från fisket

Om du frågar en riktigt passionerad hobbyfiskare vad det är som lockar med just fiske så kan du få en rad olika svar. Det är chansen att komma iväg, att ta del av frisk luft och natur, att få umgås med vänner eller bara att ta chansen att fånga drömfångsten. Allt detta är saker som bidrar till att göra fisket till en så fantastisk hobby.

Men hela livet kan inte spenderas med ett fiskespö i handen. Därför är det viktigt att du som är fiskefrälst också hittar andra hobbys som ger dig åtminstone några av de saker just du uppskattar med fisket. Det kan vara saker du ägnar dig åt under vinterhalvåret eller helt enkelt när du inte har tillräckligt med tid för en fiskeexpedition

1.    Matlagning

Fisk är både nyttigt och fantastiskt gott. Men det kräver att man vet hur den bäst tillagas. Därför faller det sig naturligt att många fiskare också utvecklar en passion för matlagning. Fisk är en speciellt krävande typ av mat att förbereda och om du inte vet vad du sysslar med kan en fin fångst bli till en medioker middag.

Om du inte har en partner som fullständigt brinner för att tillaga all din fångst, så är matlagning helt klart en avkopplande aktivitet du bör lära dig att uppskatta. Du hittar gott om goda recept online, både för nybörjare och mer avancerade kockar, samt tips om hur du rensar och filear din fångst. 

Matlagning är sålunda en hobby som passar många fiskare. Att förvandla sin fångst till en fantastik god middag för familj eller inbjudna vänner är både rogivande, socialt och kreativt. Innan du vet ordet av så har du utökat din repertoar även till andra rätter än fisk.

2.    Betting online

Många fiskare är lite av nördar när det gäller fiskets alla typer av utrustning och miljö. Vi memorerar vattentemperaturer, djup, olika typer av spön och fiskeflugor och så vidare. På detta sätt bygger vi upp en egen databas i minnet som hjälper oss att alltid hitta bästa möjliga tid, plats och utrustning för att få en god fångst.

Sport betting kanske verkar som en hobby som har lite gemensamt med fiske. Men om du är en fiskare som tilltalas av hobbyns mer analytiska sida kan du faktiskt ha stor nytta av detta även inom betting. I grund och botten handlar nämligen betting om att utvärdera sannolikheter med hjälp av data såsom lagens form, tidigare resultat, skadeläge, väderlek och mycket mer. När du finner en match där oddsen inte riktigt stämmer med din egen analys så har du hittat ett potentiellt lönsamt spel.

Givetvis hjälper det också om du har ett stort sportintresse som hjälper dig att memorera all den information du behöver för att kunna hitta de bästa spelen. Men i slutändan är det samma analytiska förmåga som du använder när du hittar den perfekta fiskeplatsen som du använder dig av.

3.    Vandring

Att få komma bort från jäktandet och stressen och få komma ut i friska luften är för många en stor del av vad som lockar med fiske som hobby. Vill du få allt detta och samtidigt få bra mycket mer motion än du får när du sitter i en båt, kan vandring vara en rogivande aktivitet väl värd att pröva.

Precis som med fiske är det för många själva upplevelsen snarare än målet som är det viktiga. När du fiskar är det upplevelsen snarare än fångsten som är det viktiga. När du vandrar är det du själv som bestämmer hur långt och hur fort du ska gå och du tävlar inte mot någon annan. Du väljer själv vandringsleder som passar dig och du får utforska det bästa naturen har att erbjuda. Som en extra bonus passerar många populära vandringsleder dessutom förbi natursköna sjöar, åar och andra vattendrag. Många av dessa kan du senare besöka för en naturskön fisketur. Tänk bara på att behandla naturen med respekt och följa de lagar och bestämmelser som finns oavsett om du vandrar i naturen eller fiskar vid ett lokalt vattendrag.

Som du ser finns det många fritidsaktiviteter och hobbys som på ett eller annat sätt har något gemensamt med fiske. Det handlar om att identifiera exakt vad det är just du uppskattar som mest med fisket och sedan hitta andra aktiviteter som på ett eller annat sätt kan fylla en liknande roll i din fritid. På det sättet kan två till synes helt skilda aktiviteter fylla samma behov och du får något nytt du kan ägna dig åt när du tar en paus från fisket!