Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Auxid Makrill

Auxidmakrill

Ordning abborrartade fiskar
Perciformes
En morfologiskt och även ekologiskt heterogen grupp fiskar. Några oftast gemensamma karaktärer för ordningens arter är taggiga fenstrålar, 2 ryggfenor, saknar fettfena, har simblåsa, stjärtens fenstrålar aldrig flera än 17 men oftast färre.
Denna ordning är den artrikaste bland alla vertebrater. Den omfattar 150 familjer, ca 1.367 släkten och ca 7.791 arter. Av de många familjerna är smörbultarna (Gobiidae) artrikast med minst 1.500 arter, följd av munruvare (Cichlidae) med 680 arter och läppfiskar (Labridae) med 500 arter.
Ca 3/4 av ordningens arter lever utefter tempererade och tropiska havskuster. De övriga är oceaniska eller levande i sötvatten.

Familj makrillfiskar
Scombridae
Strömlinjeformade, snabbsimmande fiskar med 2 ryggfenor, varav den främre är taggstrålig och kan fällas ned i en fåra. Serier av små fenor mellan stjärtfenan och bakre ryggfenan resp analfenan. Stjärtfenan är proportionellt stor och djupt urringad. Små fjäll. Familjen består av 15 släkten med 48 arter som finns i varma och varmtempererade hav. I europeiska vatten 7 släkten och 11 arter. I Norden 6 resp 7, men endast 3 arter ärårsvissa.

Auxidmakrill
Auxis rochei

Kännetecken: Till kroppsformen lik tunnina och tonfisk men har de båda ryggfenorna vitt åtskilda. Färgteckningen liknar tunninans, men arten saknar de svarta fläckarna på kroppssidan. Längd och vikt upp till 1 m resp. ca 3 kg.

Utbredning: Söderut i Europa längs hela Atlantkusten samt västra och mellersta Medelhavet. F ö Atlanten mellan ca 45° n br och 40° s br. Indiska och Stilla oceanerna. Anträffad vid Danmark, Norge och Sverige.

Förekomst i Sverige: Arild, Skåne, 1863. Alla övriga fynd är från Bohuslän, nämligen Marstrand 30/7-1878, Ängholmen 18/8-1892, Skälsund 6/9-1892, söder om Smögen 11/7-1961 och Gullmarsfjorden 13/7-1969.

Miljö: Varma hav i fria ytvattenlager.