Ordning rörnosade fiskar
Syngnathiformes
Fiskar med tubformad, utdragen nos och en liten mun i spetsen. Kroppsformen är mycket varierande hos olika arter, 6 familjer, 63 släkten och ca 257 arter, varav 2 i sötvatten.
Familj kantnålfiskar och sjöhästar
Syngnathidae
Små, långsmala fiskar med den masklika kroppen täckt av en serie benringar eller -plåtar. Den utdragna, rörformade nosen (hos flera arter uppnäst) med den lilla munnen i spetsen brukas som en pipett vid bytesfångst av rörliga djur. Gälöppningen ter sig som en liten hudpor. 1 ryggfena. Bukfenor saknas. Honorna deponerar äggen på hanens undersida eller i en hudficka. Han transporterar dem tills kläckningen sker, då ungarna är miniatyrer av föräldrarna. 55 släkter med ca 230 arter är utbredda i Atlanten, Indiska och Stilla oceanerna. I Europa 4 släkten och 12 arter. I Norden 4 resp. 6.
Syngnathus acus
Utbredning: Söderut i Europa längs hela Atlantkusten och Medelhavet. Utmed Afrikas västkust till Sydafrika och Kanarieöarna.
Förekomst i Sverige: Större kantnålen finns utefter hela Västkusten. Den är vanlig i Skagerack och synes vara stadd i ökning i Kattegatt och Öresund, där den tidigare varit sällsynt. Den uppträder allt oftare i södra Öresund, anträffades vid Falsterbo 1941, vid Stavstens udde 1943 och vid Trelleborg 1945, varför den tycks vara på väg att invandra i Östersjön.
Miljö och vanor: Arten uppehåller sig både vid kusten och längre ut till havs på klippiga eller sandiga bottnar med alg- och gräsvegetation ned till ca 50 m djup. Den vistas även i flodmynningar med bräckvatten. Levnadssättet liknar större havsnålens. Fiskenkan även ligga på bottnen. Byten fångas både genom att ”pipettsnappa” och genom sugning, ofta i kombination.
Föda: Små kräftdjur, och andra planktondjur inkl. fiskyngel.
Fortplantning: Större kantnålen blir könsmogen vid 1 års ålder, då hanen är 30 cm. Leken sker i maj-aug på samma sätt som hos större havsnålen. Ca 200 ägg placeras av olika honor i en hanes hudficka på stjärten, där befruktning sker. En hona kan producera 200-400 ägg. Romkornen växer fast och erhåller näring genom hanens blodkärl. De kläcks efter ca 5 veckor, och ungarna är då helt utvecklade. De lämnar yngelsäcken då de är 22-35 mm långa och ter sig som trådar. Vid 30 cm längd blir hanen könsmogen.
Livslängd: Minst 4 år.
Annat namn: Stor kantnål.