Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Småfjällig skoläst

Småfjällig skoläst

Ordning torskartade fiskar
Gadiformes
Långsträckta fiskar, vanligtvis med horisontellt långa rygg- och analfenor utmed kroppen. 7 familjer, 76 släkten och ca 414 arter, av vilka 5 lever i sötvatten.

Familj skolästfiskar
Macrouridae
Avlånga, avsmalnande djuphavsfiskar med spetsig stjärt. 2 ryggfenor, varav den bakre fortsätter ut till stjärtspetsen, där den förenas med analfenan. Oftast 1 skäggtöm på hakan. Bukfenorna sitter långt fram, på flera arter t o m framför eller rakt under bröstfenorna. En del arter har lysorgan. Ca 30 släkten med ca 260 arter är utbredda i haven från Arktis till Antarktis. I Europa 12 släkten med 18 arter. I Norden 4 resp. 4.

Småfjällig skoläst
Malacocephalus laevis
Kännetecken: Liknar Brun spiritist (Coelorhynchus occa) och Spiritist (Coelorhynchus coelorhynchus) men har rundad nos och kraftigare käkar med böjda tänder. Tagg vid främre ryggfenan. De små fjällen är försedda med hudtänder så att fisken känns som sandpapper. Färgen är gråaktig på ryggen, silver på sidorna, svart kring gällocken, mörk utefter bukens ”köl”. Ljusorgan mellan bukfenorna, varifrån körtlar pressar ut lysande (oxiderade) substanser som små lysmoln i vattnet. Längd upp till 56 cm.

Utbredning: Söderut i Europa längs hela Atlantkusten och vidare utmed Afrikas väst- och sydkuster till Natal. I Asien Makassarsundet och Celebeshavet. Nord- och Sydamerika från Georgia till Minas Gerais i Brasilien samt Mexikanska bukten och Karibiska havet. Anträffad i Danmark, Norge och Sverige.

Förekomst i Sverige: Vid Lysekil, Bohuslän,10/11-1852 och nordväst om Måseskär, Bohuslän, juli 1935.

Miljö: Övre delen av kontinentalsocklarnas sluttningar på nivåer mellan 300-750 m, men dess totala djupamplitud är 200-1,000 m.