Ordning kindpansrade fiskar
Scorpaeniformes
Oftast långsträckt kroppsform. Huvud och kropp vanligtvis försedda med taggar och benplåtar. Bröstfenorna ofta rundade och stjärtfenan sällan kluven i två spetsar. Ordningen är representerad av 20 familjer med ca 269 släkten och ca 1.160 arter. De flesta arterna är marina och utbredda i världshaven.
Familj simpor
Cottidae
Fiskar med stort huvud och proportionellt stora bröstfenor. 2 ryggfenor som hos en del arter är sammanhängande. Den främre har taggstrålar. Bukfenorna har 1 taggstråle vardera. Huden är här och var täckt av knölar, taggar och benplåtar. Sidolinje. Simblåsa saknas. Ca 70 släkten och ca 300 arter förekommer i hav och sötvatten på det nordliga halvklotet samt Argentina, sydöstra Australien och längs Nya Zeeland. I Europas saltvatten 6 släkten och 10 arter. I Norden 6 resp 8.
Taurulus bubalis
Utbredning: Söderut i Europa längs Atlantkusten till norra Portugal. Anträffad vid Medelhavets franska och italienska kuster.
Förekomst i Sverige: Oxsimpan är utbredd från Bohuslän till Ålands hav och går in i fjärdarna.
Miljö: Arten håller till vid tångbevuxna klippbottnar på 10-15 m djup men kan gå ned till ca 100 m.
Föda: Kräftdjur samt små fiskar och deras yngel, t ex av långebarn och bultar.
Läten: Oxsimpan utstöter ett knorrande ljud, då den tas upp ur vattnet.
Fortplantning: Leken inträffar i jan-maj, varvid hanen blir bjärtare färgad och hans gällockstaggar giftiga. De orangefärgade eller gulgröna äggen läggs i sammanhängande knytnävsstora klumpar, som göms i en bergsskreva, i tång eller under stenar. Larverna är pelagiska tills de når 10-14 mm längd, då de uppsöker bottnen. Detaljer om fortplantning och tillväxt är föga kända. Könsmognad nås vid 2 år, då hanen är 10-15 cm, honan 14-18 cm.
Livslängd: Minst 3 år.
Andra namn: Dvärgsimpa, Ulk, dvärgulk, hornulk och bergulke (jfr rötsimpan).