Ordning rörnosade fiskar
Syngnathiformes
Fiskar med tubformad, utdragen nos och en liten mun i spetsen. Kroppsformen är mycket varierande hos olika arter, 6 familjer, 63 släkten och ca 257 arter, varav 2 i sötvatten.
Familj kantnålfiskar och sjöhästar
Syngnathidae
Små, långsmala fiskar med den masklika kroppen täckt av en serie benringar eller -plåtar. Den utdragna, rörformade nosen (hos flera arter uppnäst) med den lilla munnen i spetsen brukas som en pipett vid bytesfångst av rörliga djur. Gälöppningen ter sig som en liten hudpor. 1 ryggfena. Bukfenor saknas. Honorna deponerar äggen på hanens undersida eller i en hudficka. Han transporterar dem tills kläckningen sker, då ungarna är miniatyrer av föräldrarna. 55 släkter med ca 230 arter är utbredda i Atlanten, Indiska och Stilla oceanerna. I Europa 4 släkten och 12 arter. I Norden 4 resp. 6.
Syngnathus rostellatus
Utbredning: Söderut i Europa längs Atlantkusten till norra Spanien.
Förekomst i Sverige: Denna art är vanlig längs Bohusläns och Hallands kuster. Den är sällsynt i Öresund och har några gånger anträffats i södra Östersjön.
Miljö och vanor: Mindre kantnålen uppehåller sig i strandbältets vegetation på grunt vatten (1-18 m) över sand- eller dybottnar eller i ålgräsängar och bland flytande tång. Arten uppsöker ofta flodmynningar. Levnadssättet är lika med den större havsnålens.
Föda: Hoppkräftor och andra smärre kräftdjur samt fiskyngel.
Fortplantning: Könsmognaden inträder vid 1 års ålder. Leken sker under juni-aug. De 1mm stora äggen läggs av flera honor i hanens buksäck och kläcks efter 2-3 veckor, då de fullt utvecklade ungarna mäter 13-14 mm. De lever pelagiskt en kortare period innan bottnen uppsöks.
Annat namn: Liten kantnål.