Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Långnosig snäppfisk

Långnosig snäppfisk

Ordning rörnosade fiskar
Syngnathiformes
Fiskar med tubformad, utdragen nos och en liten mun i spetsen. Kroppsformen är mycket varierande hos olika arter, 6 familjer, 63 släkten och ca 257 arter, varav 2 i sötvatten.

Familj snäppfiskar
Macroramphosidae
Fiskar med hög och oval, från sidorna hoppressad kroppsform. Främre ryggfenan har 4-8 stråltaggar, varav den 2:a är mycket lång och spetsig. Saknar tänder. Fjällen sandpapperslika. 3 släkten med 11 arter är utbredda i tempererade och tropiska delar av Atlanten, Indiska och Stilla oceanerna. I Europa 1 släkte och 2 arter.

Långnosig snäppfisk
Macroramphosus scolopax
Kännetecken: Den långa, näbbliknande nosen och den främre ryggfenans långa 2:a taggstrålen, som kan fällas ned bakåt längs ryggen. Huvud, rygg och sidornas övre del är röda och skära; större delen av sidorna silverfärgade; fenorna gula. Färgerna försvinner snabbt efter döden. Längd upp till 15 cm.

Utbredning: Söderut i Europa längs hela Atlantkusten och västra Medelhavet. Utmed Afrikas västkust till Sydafrika. Längs Nordamerikas östkust från Nova Scotia till Delaware. Tillfälligt anträffad i Danmark (minst 8 fynd), Norge (minst 9 fynd) och Sverige.

Förekomst i Sverige: Hittills 4 fynd, varav alla från Bohuslän, nämligen Grisbådarna feb. 1954, sydväst om Måseskär 4/12-1959, väster om Hållö 8/6-1961 och väster om Kosteröarna dec. 1964.

Miljö: Fria vatten på 100-250 m-nivåer över mjuk- och hårdbottnar men har anträffats så grunt som 25 m och så djupt som 600 m.

Andra namn: Snäppfisk.