Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Havsängel

Havsängel

Ordning pigghajartade hajar
Squatiniformes
Arter tillhörande denna ordning har 2 ryggfenor med eller utan taggar, saknar analfena och har 5 eller 6 gälspringor. 3 familjer, 21 släkten och 87 arter. I Europa 1 familj.

Familj havsängelartade hajar
Squatinidae
Kroppsformen påminner mer om en rockas än en hajs. Inga taggar vid de långt bakåt, på stjärten sittande ryggfenorna. Ingen analfena. Munnen nästan på nosens framsida, där näsborrarna är placerade. Skäggtömmar. 1 släkte med 11 arter i Atlanten och Stilla havet. I Europa 3 arter, i Norden 1.

Havsängel
Squatina squatina
Kännetecken: Denna Haj liknar mycket en rocka . Den är bred och ganska platt samt försedd med stora vingliknande bröst- och bukfenor och mot spetsen avsmalnande stjärt, på vilken sitter 2 ryggfenor. Färgen är på ovansidan brun, brunröd, grågrön eller grå med svarta prickar och ibland vita fläckar; på undersidan gulvit. Honan kan bli 2,5 m lång och väga 80 kg, hanen når sällan över 1 m.

Utbredning: Söderut i Europa längs hela Atlantkusten och Medelhavet. Utmed Afrikas västkust till södra Marocko. Tillfälligtvis anträffad vid Danmark (11 fynd), Norge ( 2 fynd) och Sverige.

Förekomst i Sverige: Denna egendomliga haj har hos oss anträffats ett fåtal gånger under perioden 1875-1961: vid 3 tillfällen i Skagerack, 3 utanför Skagen och 1 gång, 30/10-1925, vid Morups Tånge i Halland. Senast i Sverige ilandförda exemplar hade tagits på Halsebanken 7/4-1952 och Skagerack 4/5-1961.

Miljö, vanor, föda och flyttningLiksom rockorna är havsängeln anpassad för ett bottenliv, men den simmar som en haj med hjälp av stjärten och ej med de stora bröstfenorna som rockorna. Den ligger ej sällan nedbäddad i sanden och lurar på plattfiskar, rockor och andra fiskar samt musslor, krustacéer och övriga bottendjur. Den kan också vistas på hårda bottnar. Arten uppehåller sig på olika djup från 2 till 100 m och tål bräckvatten. Den kan simma långa sträckor i det fria vattnet, varvid återigen stjärten är drivmedlet som hos hajarna. Under våren närmar sig havsängeln kusterna och grundare vatten i norra delen av förekomstområdet, på vintern drar den åter till djupare vatten och sydligare breddgrader.

FortplantningI juni-juli i nordöstra Atlanten och i feb-april i Medelhavet föder havsängeln 9-25 ungar, som vid födseln är 24-30 cm långa. Detaljer föga kända.

AnvändningI många länder uppskattad mat- och restaurangfisk, bl a på de Brittiska öarna, där arten också är en populär sportfisk.