Ordning kindpansrade fiskar
Scorpaeniformes
Oftast långsträckt kroppsform. Huvud och kropp vanligtvis försedda med taggar och benplåtar. Bröstfenorna ofta rundade och stjärtfenan sällan kluven i två spetsar. Ordningen är representerad av 20 familjer med ca 269 släkten och ca 1.160 arter. De flesta arterna är marina och utbredda i världshaven.
Familj simpor
Cottidae
Fiskar med stort huvud och proportionellt stora bröstfenor. 2 ryggfenor som hos en del arter är sammanhängande. Den främre har taggstrålar. Bukfenorna har 1 taggstråle vardera. Huden är här och var täckt av knölar, taggar och benplåtar. Sidolinje. Simblåsa saknas. Ca 70 släkten och ca 300 arter förekommer i hav och sötvatten på det nordliga halvklotet samt Argentina, sydöstra Australien och längs Nya Zeeland. I Europas saltvatten 6 släkten och 10 arter. I Norden 6 resp 8.
Halvulk
Artediellus atlanticus
Kännetecken: Liknar taggsimpan men har mönstrade fenor, slät hud och sidolinje försedd med slemporer och utan taggar. 2 taggar på förgällocket, varav den övre är krokformigt uppåtriktad och ibland försedd med sidotaggar vid basen. Längd upp till 13 cm.
Utbredning: Norrut till spetsbergen. Österut i Ishavet till Novaja Semlja. I Nordamerika längs östra Grönland norrut till Angmagssalik, utmed västra Grönland till ca 68° n br samt Labradors kust.
Förekomst i Sverige: I svenska farvatten finns halvulken blott längs norra Bohusläns kust ned till Kosterfjorden.
Miljö: Arten uppehåller sig på mjukbottnar och på djup mellan 35-410 m såväl i kustnära områden som ute till havs. I nordliga vatten går halvulken grundare och ända intill stränderna. Levnadssättet är föga känt.
Föda: Maskar och blötdjur.
Fortplantning: Leken äger rum i aug-sept. Honan producerar 60-120 ägg, som är förvånansvärt stora, ca 4 mm. Detaljer föga kända.
Annat namn: Arten har i litteraturen också kallats havulk, vilket torde bero på felskrivning. ”Halv-” syftar på artens likhet med simporna (=ulkarna)