Ordning gråhajartade hajar
Carcharhiniformes
2 arter av denna ordning utgör världens största fiskar. Flertalet arter har 2 ryggfenor utan taggar. 5 gälspringor. 7 familjer med ca 65 släkten och 239 arter levande i tempererade och tropiska hav. I Europa 4 familjer.
Familj gråhajar
Triakidae
Storvuxna hajar med 2 ryggfenor och 5 gälspringor. Ögonen är försedda med blinkhinnor. Familjen är med ca 24 släkten och 91 arter företrädd i alla oceaner. I Europa 5 släkten och 7 arter, i Norden 3 resp3.
Galeorhinus galeus
Utbredning: Söderut i Europa längs Atlantkusten och Medelhavet. I Afrika utmed västkusten till sydligaste Afrika. Indiska oceanen.
Förekomst i Sverige: Gråhajen är en i svenska farvatten årsviss fisk. Den träffas sällsynt i Skagerack och Kattegatt samt har fångats i Öresund.
Miljö: Gråhajen är huvudsakligen en kustfisk, som främst håller till på bottnen. Yngre individ lever i grunt, ibland endast meterdjupt, vatten, äldre på djup ned till ca 200 m.
Flyttning: Företar säsongsvandringar i nordliga farvatten. Om hösten och vintern drar gråhajen dels till djupare vatten, dels till kusterna.
Vanor: Lever i små stim eller enstaka nära bottnarna men söker ofta näring i det fria vattnet, varvid arten simmar snabbt och kommer ibland upp till ytan.
Föda: Gråhajen är nästan allätare och förtär små fiskar, särskilt vitling och torsk, samt kräftdjur, blötdjur och kadaver.
Fortplantning: I juni-sept föder honan på grunt vatten och efter ca 10 månaders dräktighet 20-50 ungar, vilka är ca 40 cm långa.
Användning: Gråhajens kött är ätligt men knappast aptitligt. Av levern bereds olja, och huden kan begagnas som sandpapper. Arten är i flera länder en uppskattad sportfisk, särskilt på Brittiska öarna.
Annat namn: I Bohuslän kallas arten bethaj, håstörje.