Skip to content

Välkommen till Fiskbasen.se! Vi har samlat information om mer än 280 olika fiskar i svenska vatten. Vår vision är att sprida kunskap om svenska fiskar, vattendrag och natur. Vi vill leva upp till Fiskbasen.se – Allt om svensk fisk! Förutom mängder av fiskar hittar du fiskrecept, diskussioner kring miljö och utfiskning samt samlingssidor för sportfiskare, färsk fisk och bästa fiskeställena. Välkommen till Sveriges sida om fisk!

Fiskbuljong

ca 1 kg fiskskrov (en sort, eller flera sorter blandade)
1,5 l vatten
2 tsk salt
4 vitpepparkorn
1 gul lök i skivor
1 bunt persilja

Skölj fiskhuvud, ben och fenor och lägg alltsammans i en rymlig kastrull. Häll på vatten och låt det långsamt koka upp. Skumma. Tillsätt salt och vitpeppar. Lägg i lök och persilja. Sjud under lock ca 30 minuter. Sila buljongen. När buljongen ska användas som kokspad smakar du av den väl. Kanske behövs lite mera salt eller kryddor. Ett enkelt vitt vin ger fin smak åt buljongen. Torr vermouth kan också användas till smaksättning, men ytterst försiktigt därför att vermouthsmaken är ganska kraftig och det är fisksmaken som ska dominera. Fiskbuljong går bra att frysa in. Tillsätt inte vin i en buljong som ska frysas. Vänta med vinet tills buljongen ska användas.