ca 1 kg fiskskrov (en sort, eller flera sorter blandade)
1,5 l vatten
2 tsk salt
4 vitpepparkorn
1 gul lök i skivor
1 bunt persilja
Skölj fiskhuvud, ben och fenor och lägg alltsammans i en rymlig kastrull. Häll på vatten och låt det långsamt koka upp. Skumma. Tillsätt salt och vitpeppar. Lägg i lök och persilja. Sjud under lock ca 30 minuter. Sila buljongen. När buljongen ska användas som kokspad smakar du av den väl. Kanske behövs lite mera salt eller kryddor. Ett enkelt vitt vin ger fin smak åt buljongen. Torr vermouth kan också användas till smaksättning, men ytterst försiktigt därför att vermouthsmaken är ganska kraftig och det är fisksmaken som ska dominera. Fiskbuljong går bra att frysa in. Tillsätt inte vin i en buljong som ska frysas. Vänta med vinet tills buljongen ska användas.