Squaliformes
Arter tillhörande denna ordning har 2 ryggfenor med eller utan taggar, saknar analfena och har 5 eller 6 gälspringor. 3 familjer, 21 släkten och 87 arter. I Europa 1 familj.
Familj pigghajar
Dalatiidae
En heterogen familj med arter som har hög och kort långsträckt, spolformad kropp. Med eller utan taggar vid ryggfenorna. Flera arter är utrustade med lysorgan, en anpassning till djupvattensliv. 18 släkten med ca 71 arter, som är utbredda i Atlanten, Indiska och Stilla oceanerna. Några arter går upp i arktiska vatten. I Europa 13 släkten och 22 arter, varav 5 resp 5 har anträffats i Norden.
Etmopterus spinax
Utbredning: Söderut i Europa längs hela Atlantkusten och Medelhavet. Utmed Afrikas västkust ned till Gambia. Även kring Sydafrikas kuster. Årsviss i Norge och sannolikt även i Danmark och Sverige.
Förekomst i Sverige: Denna haj är måhända årsviss i Sverige, där den främst påträffas i Skageracks djuppartier, medan Bohusläns fjordar besöks mer tillfälligt.
Miljö och vanor: Blåkäxan är en djupvattensfisk, som uppehåller sig kring kusterna vid mjukbottnar från 100 m ned till 700 m djup. Ned till nämnda gräns blir den allt vanligare ju mer djupet ökar. Dock även anträffad på nivåer från 70 till 2.000 m djup. Bukens svarta parti har talrika små lysorgan. Dessa sänder ut ett grönt fosforescerande ljus, som blänker till och försvinner i ständiga växlingar. Dessa signaler är förmodligen av betydelse för fortplantningen och för fiskens kontakt med artfränder. Den lever åtminstone tidvis i stim, ty 100-tals blåkäxor har fångats samtidigt i trålar.
Föda: Består till största delen av kräftdjur, särskilt nordhavsräkor, men även av små fiskar, bläckfiskar, musslor och maskar.
Fortplantning och tillväxt: I juli-aug utanför Färöarna och om senvintern eller våren sydväst om Irland föder blåkäxan 6-20 levande ungar, som beroende av moderns längd är 11-14 cm långa. Hanar blir könsmogna vid ca 33 cm längd, honor vid ca 36 cm.
Livslängd: 3 år.
Användning: Av levern kan olja beredas, men i stort sett är arten utan ekonomisk betydelse.